przepis na senik

Oglądasz wiadomości znalezione dla zapytania: przepis na senik





Temat: Gotowanie 4
Ja z ciastami też stoję nie teges.
Ale dostałam sprawdzony przepis na rafaello-PYCHA
zrobiłam,udało się wybornie.
Akurat zrobiłam córce na 26 urodziny w prezencie.
sernik też na święta mi wyszedł niczego (nie opadł)
za makowce się nie zabieram wcale i inne drożdżaki.
Natomiast pierogi- powalają na kolana.
Teraz apetyt mi dopisuje bo odwykam od fajek ,więc
zmykam do kuchni.






Temat: Klubowa Książka Kucharska :)
Mój mąz uwielbia to danie z piekarnika. Ja robię je ze schabu karkowego, szynki
bądź piersi indyka. Zawsze mu ślinka cieknie na jego widok.Ze swej strony
polecam coś słodkiego bo nie samym obiadem człowiek żyje. To sernik na zimno
który mój mąż zjadłby od razu cały gdybym mu pozwoliła. Przepis dość długi ale
pyszny
Skład: 0.75 kg twarożku naturalnego Campiny, kostka masła, szkl. mleka, 1,5
łyżki żelatyny, 5 żółtek, 30 dag curu pudru, cukier waniliowy, biszkopty,
owoce, galaretka.
Żelatynę rozpuścić w połowie mleka, resztę podgrzać i zalać żelatynę. Cukier
zmiksować z masłem potem dodawać po 1 żółtka i też miksować. Dodawać na zmianę
ser i schłodzoną żelatynę ( temp. pokojowa). Tortownicę wyłożyć biszkoptami i
wylać na nie masę serową. Wstawić na chwilę do lodówki. Owoce mogą być z puszki
bądż świeże. Trzeba je pokroić i ułożyć na serze. Zalać przestudzoną galaretką.
Poczekać aż się zsiądzie i można jesc. Smacznego





Temat: Gotowanie 4
Nie biorę się za: drożdżowe, czerninę, zupę serową, bo i tak mi nie wyjdzie
takie jak mamy :)

Na święta kompot z suszonych owoców i marzy mi się sernik, na kruchym cieście,
musze poszukać jakiegoś przepisu.

Wczoraj robiłam placki pankracki: mąka, szczypta soli, łyżeczka cukru, mleko,
starte jabłka, jajko i rodzynki. Zamerdać. Smażymy, mniam. Zjadłam z cukrem, a
połówek ze śmietaną.




Temat: szukaj_mnie, yezyk, lippy !
Już jestem i serwuję :))))
Grzeczne dziewczynki, poczekały na mnie ;-)
Zeszło mi dłużej niż myślałam, ale jestem i to z całą tacą słodkości.
Dla Lippy proszę - kremówka, serniczek i napoleonka.
Dla Emilkiq może tarta z owocami, nie powinna Ci zaszkodzić.
Szukaj_mnie, czy lubisz w-zetkę czy może wolisz torcik orzechowy ?
Yezyku, dla Ciebie pyszna krucha babeczka śmietankowa czy także torcik ?
Bekad, czy lubisz sernik ?

Sama objadam się właśnie sernikiem :D

Ale jest jeszcze szarlotka, zapraszam, kto ma ochotę.

I uwaga na palce - rozlewam pyyyszną kawę. Czy komuś posypać jeszcze cynamonem
oprócz czekolady ?

Acha, Szukaj_mnie, jak zjesz to napisz, co z tym ciastem - jak się je robi ? A
jak chcesz to dam Ci przepis na super łatwe i szybkie ciasto czekoladowe.
Aga




Temat: Książki kucharskie dla dzieci
"Śmieszne, makaron rośnie"
Barbary Winklowej z ilustracjami Wandy Orlińskiej. Kupiłam niedawno na allegro
mężowi, bo to wspomnienie z jego dzieciństwa. Mąż z rozczuleniem wspomina
sałatkę melonową...z dyni :). Mnie sie podoba przepis na kryzysową czekoladę:)))
Z ciast jest sernik na zimno i torcik Marcello (bez pieczenia). Są też inne
desery. Ciekawe kiedy Ksieś (nastał po Jesiu:) do produkcji dorośnie. Na razie
bardzo lubi się przyglądać i np. trzymać mikser :)




Temat: przepis na sernik wiedeński-szukam
przepis na sernik wiedeński-szukam
Czy ktoś mógłby podac mi przepis na sernik wiedeński?



Temat: przepis na sernik - ptasie mleczko
przepis na sernik - ptasie mleczko
Pomocy!
Zamarzyl mi sie sernik na zimno z galaretka i truskawkami na wierzchu, spod z
biszkoptow. Czy ktos moze mi podac przepis na mase - mam serek
homogenizowany, galaretke, zelatyne, mleko zageszcone slodzone...



Temat: potrzebuje dokladny przepis na sernik na zimno
potrzebuje dokladny przepis na sernik na zimno
nigdy nie robilam, a akurat chce;-) Bede wdzieczna za przepis.



Temat: przepis na sernik
przepis na sernik




Temat: Proszę o przepis na "sernik na zimno"
Proszę o przepis na "sernik na zimno"
Przeczytałam styczniowy wpis Kawwy, w którym wspomina ona o DSB serniku na zimno
Chciałabym prosić o dokładne proporcje tego sernika.
Pozdrawiam



Temat: Twarog a potem sernik-szukam przepisu
Twarog a potem sernik-szukam przepisu
Czesc!Szukam domowego sposobu na tworog i przepisu na sernik.W Szwecji,gdzie
mieszkam nie widzialem jeszcze nigdzie twarogu-czyzbym musial o serniku
zapomniec?Slyszlamem o takim serze domowej roboty.Pomozcie...



Temat: Przepisy na niskokaloryczne słodkości
Sernik
Jest taki przepis gdzies tu na sernik z serka homo bez
masla, cukru jest 1,5 szklanki, ale z powodzeniem 1 wystarczy,
sprawdzilam.. I jest rewelacyjny!

____________________________
Najlepsza ze wszystkich strategii to.. wygrac bez walki



Temat: ........ SERNIK z BRZOSKWINIAMI....
........ SERNIK z BRZOSKWINIAMI....
Poszukuję dobrego, sprawdzonego przepisu na sernik z brzoskwiniami.
Kto mi poda?

pozdrawiam



Temat: potrzebuje dokladny przepis na sernik na zimno
Bardzo wam dziekuje za info. Tutaj sa margaryny roznego rodzaju ale nie wiem
czy maja akurat taka z odrobina masla. Bede probowac roznych odmian i wybiore
ta, ktora najlepiej smakuje. Napisze jak mi ten sernik wyszedl i jak smakuje.
Jeszcze raz dziekuje wam za info i przepis.



Temat: sernik duński-czy ktos ma przepis???
sernik duński-czy ktos ma przepis???
Jesli tak to bardzo poprosze,bo jest pyszny.Pozdrawiam
Ola



Temat: Sernik lekki jak mgiełka nad wiosennym polem
Sernik lekki jak mgiełka nad wiosennym polem
Poszukuję przepisu na sernik, był kiedyś na forum.
Ale nie można do niego dotrzeć

Może ktoś posiada proszę
An




Temat: do ewiesi:-)) sernik
do ewiesi:-)) sernik
Kochana Wiesiu! Nie mogę znaleźć tego przepisu na sernik na kruchym spodzie:-
) Pomóż please!! Kruche ciasto to u mnie w domu ulubione.Będę niesamowicie
wdzięczna Pozdr! Zuza



Temat: Organizowanie Ulubionych
> chcialabym miec jeden duzy zolty folder: "kuchnia"
> poldfolder: sernik (wnim duzo przepisow na sernik)
> Poldfolder mieso (w nim rozne przepisy na mieso)

hehe zrzynasz ode mnie? ;P




Temat: Sernik za granica
Sernik za granica
Mieszkam w Austrii, gdzie bialego sera nie uswiadczysz. Kupic mozna
homogenizowany tlustosci wszelakiej, ewentualnie Ricotte (troche drogawa).
Moze kto zna przepis na sernik w takich warunkach? Bardzo dziekuje:)))



Temat: Sernik
Sernik
Może ktoś zna przepis na fajny sernik?
Dziękuję za propozycje.
A.



Temat: a kto ma super przepis na sernik?
Opadaja chyba dlatego, bo ser jest ciezki.
Chociaz ten sernik na ktory podalam przepis na gorze mi nie opada.
Chociaz zauwazylam tez ze piekac w elektrycznym piekarniku ciasta lepiej
wychodza i nie opadaja.



Temat: Sernik z ziemniakiem
Sernik z ziemniakiem
Znacie przepis na sernik do którego dodaje się gotowanego ziemniaka?? Podobno
jest bardzo dobry. Podajcie jesli wiecie gdzie mozna go znaleźć.



Temat: Kto zna przepis na pyszny,pulchny sernik?-PILNE
Kup Sernix (przyprawa do sernika)
I tam na opakowaniu masz przepis!!
Sernik wychodzi CUDOWNY !!!!



Temat: Dieta Optymalna
pytanie
Pomijając dyskusję na temat tego czy DO jest zdrowa czy nie, mam pytanie do jej
zwolenników - czy smakuje Wam jedzenie wg przepisów dr Kwaśniewskiego? Jadłam
kiedyś sernik z przepisu w książce i przyznam, że w moje gusta smakowe zupełnie
to nie trafiło.



Temat: Przepisy - 1 faza
przepis na sernik serek biełuch wymieszac z galaretka bez cukru ostudzona i do
lodowki pycha



Temat: Przepisy na serniki - podzielcie się :)
bardzo Ci dziękuję :))) już straciłam nadzieję, że ktokolwiek zna przepis na
sernik gotowany :)




Temat: polskie jedzenie a angielskie warunki ??
Jak byłam w Holandii, też miałam problem chcąc upiec sernik lub zrobić pierogi.
Sera białego tam nie uświadczysz. Na szczęście miałam przepis na sernik z serka
homogenizowanego. Pierogów nie zrobiłasm nigdy, ale po powrocie do Polski
jadlam je kilka dni z rzędu.



Temat: dziewczyny, a może jakieś przepisy na święta??
Kubek, to dawaj przepis na ten sernik nieupieczony



Temat: ''tort'' na 1-sze urodziny bez jajka
Dzięki za pomysł.Jeśli znajdziesz chwilę to poproszę o Twój przepis na sernik
na zimno. Urodziny mamy dopiero we wtorek, więc nie musisz sie tak z tym
przepisem śpieszyć. Pozdrawiam!



Temat: Sernik bez polskiego bialego sera?
Jezeli jestes zainteresowana innymi przepisami na sernik to napisz do mnie
tanza@web.de



Temat: Sernik...
Sernik...
Czy zna ktoś z was przepis ma seronik z żółtego sera? Nie jem białego sera,
proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam



Temat: Czy jest jakiś sernik, który się udaje?
Ja piekę sernik z przepisu na odwrocie Sernix'a Dr Oetkera. Zawsze wychodzi,
jest prosty, szybki i tani. Możesz do tego zrobić kruchy spód.




Temat: Sklepy i stoiska DLA NAS
Lilianeczko...na sernik przepis to mam ale rzuć proszę na ten mazurek ;) Co
prawda dietę zacznę po świętach, ale nawet w święta lepiej zjeść mazurka
plażowego jak zwykłego...Tak mi się wydaje :)



Temat: swieta zagraniczne ale po polsku
DO SABBY!!
Hej Sabba, jezeli chcesz podam ci fajny przepis na sernik, ktory swietnie
wychodzi z kwarkow. Wprawdzie ja robie z holenderskich, ale sadze ze niemiecki
sa podobne :)



Temat: Tęsknicie za mną? n/txt
Ociupinke...
... ale czysto utylitarnie. Potrzebuje nowych przepisow; sernik mocca wyszedl
rewelacyjnie. Chociaz, nie wiem, czy nastepne by mi dobrze wchodzily, bo jak
sobie przypomne...

Czyzbys znalazl prace, Szalony Cukierniku?

Pozdrawiam,

mk.



Temat: po weekendzie...
Soniu możesz podać przepis na ten sernik?Albo jak Ci się nie chce pisać to może
powiedz czy on się gdzies tutej znajduje..Wiem, że nie powinnam, ale taką mam
ochotę na coś pysznego....
pozdrawiam




Temat: ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe
dziewczyny-jakiś czas temu widzialam na forum przepis na "sernik"na zimno z
jogurtów i galaretki-ale teraz nie moge go znaleść:( czy macie go gdzieś
może??bylabym naprawdę wdzięczna

Pozdrawiam
Klaudia



Temat: Kto zna przepis na pyszny,pulchny sernik?-PILNE
Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Czy taki sernik z 2,5 szklanki mleka nie bedzie za rzadki?

nie, to moj wybrobowany naprawde przepis, mozesz dac 2 szklanki, tam jest budyn




Temat: Sernik z brzoskwiniami - POMOCY!
Sernik z brzoskwiniami - POMOCY!
Pilnie poszukuję przepisu (oczywiście sprawdzonego:-)) na sernik z
brzoskwiniami. Święta za pasem z trzeba czymś błysnąć przed teściową...
Dziękuję i pozdrawiam!



Temat: jak zrobić sernik "domek"?
jak zrobić sernik "domek"?
czy moze ktos wie jak sie robi sernik "domek"?ostatnio mam straszna ochote
na niego i pamietam ze w dziecinstwie go uwielbiałam ale przepis sie gdzies
zapodzial :(



Temat: sernik krakowski
Sernik krakowski to taki sernik z ułożoną na wierzchu krateczką z ciasta, może
być polukrowany. A przepis może być jakiś sprawdzony.




Temat: Twarog domowy i sernik
Twarog domowy i sernik
Pisze ze Szwecji.Tutaj nie ma w sklepach bialego sera-twarogu.Bardzo
stesknilem sie za sernikiem i chcialbym poprosic o opis produkcji twarogu w
domu lub jakis przepis na latwiejszy sernik.
dzieki



Temat: sernik na zimno z serkow homogeniz-prosze o przepi
sernik na zimno z serkow homogeniz-prosze o przepi
Czesc wszystkim mamom. Podzeielcie sie ze mna przepisem na latwy i smaczny
sernik na zimno z serkow homegenizowanych. Marzy mi sie taki z truskawkami na
wierzchu-mniam....



Temat: apetyczny wątek
bosssssssssssh jak KAZDY sernik lubie, giksik dawaj przepis jakis fajny swoj
wyprobowany:)))) ja mam tez dobry przepis ale na ichnie warunki:))))) sernik
na zimno to jest to! uwielbiam,mniam:))))))))))))dawaj kawal:))))))duzyyyyy:)




Temat: Gosiapal-pytanie o sernik truflowy!
Anula - polecany przepis :)
mojewypieki.blox.pl/2009/06/Truflowy-sernik-z-mascarpone.html




Temat: Montignac-przepisy
Montignac-przepisy
Co myślicie o tym, żeby w tym wątku umieszczać przepisy własne zgodne z
metodą Montignac'a? Może jest ktoś kto potrafi zrobić np. sernik...



Temat: cholerny sernik
cholerny sernik
nie wychodzi mi , skubaniec.Warzy się. Dlaczego? przepisów próbowałam
różnych. Inne ciasta mi wychodzą. Pomocy , właśnie jestem po kolejnej
klęsce!!!!!!!!!!!



Temat: Sernik z brzoskwiniami - POMOCY!
Przepraszam za niesprecyzowane pytanie! Miałam na myśli sernik jak najbardziej
pieczony, z brzoskwiniami "w treści". Taki chyba najbardziej nadaje się na
świąteczny stół.
Czekam na przepis i z góry dziekuję!



Temat: sernik z makiem
sernik z makiem
Bardzo proszę o sprawdzony przepis. Chciałabym wypróbować na Święta - zamiast
sernika i makowca oddzielnie.

Dzięki



Temat: szarlotka japońska - kto ma przepis!
LI
Bardzo podoba mi sie ten przepis na szarlotke tyle ze za makiem nie przepadam...
czy mozna upiec ten sernik bez maku?
Dziekuje.




Temat: 14 dzień
Jak sernik???
Droga kawusiu jak zrobic taki serniczek na zimno możesz podac dokładny przepis
bo ja w piatek zaczynam II faze i tesknię za słodyczmi i owocami a taki sernik
light to musi byc cudo no i dwa w jednym!!!



Temat: Sernik z jogurtów
Sernik z jogurtów
Wiem, że to brzmi jak masło maślane, ale podobno jest takie ciasto.
Proszę o przepis.
Pozdr,
Monika



Temat: Tłuszczowe wypieki na Wielkanoc
Jakoś ten przepis mnie nie zachęca - ale moze efekt jest znakomity...;-)))
Może upiecz ciasto czekoladowe - przepis niedawno tu podawany - podobno
pyszne.Albo sernik z baaardzo tłusstego sera (np. mascarpone )bez dodatku mąki?
Albo pasche !




Temat: sernik krakowski
sernik krakowski
To dziwne, ale nie mogę znalezc w internecie i na forum sernika krakowskiego.
Czy ktoś ma przepis i może go podać?



Temat: szarlotka japońska - kto ma przepis!
niebieski_motylek napisała:

> Bardzo podoba mi sie ten przepis na szarlotke tyle ze za makiem nie
przepadam..
> .
> czy mozna upiec ten sernik bez maku?
> Dziekuje.

No i sera też w nim nie ma.



Temat: sernik
u mnie taki ser jest nie do zdobycia ,wiec sernik zostanie w sferze marzen:
(((((choc przepis poczyta, moze poczuje smak nawet!!!!




Temat: sernik wiedenski
sernik wiedenski
prosze o dobry przepis na smaczny serniik



Temat: wielkanocne przepisy:)
no wlasnie ,na logike powinnam to wziasc ale nie chcialo mi sie pomyslec!
a wiec menu swiateczne to sernik,babka twoja i z innego forum MUSZE sprobowac
zrobic pasztet z kurzych watrobek,a moze ty kochana masz jakies przepisy na
pasztet?




Temat: Co zrobic zeby sernik nie opadal ???
kup SERNIX i zrob sernik wedlug podanego tam przepisu
Pychaaaaa i nie opada



Temat: kuchnia kresowa
Sernik mojej mamy z przepisow babci.Sernik poleski z rodzynkami. Fantazja!!.
Wszystkie cuda swiata to niech sie schowaja. Palce lizac!. Mniam, mniam!.
Pychota!. Poprosze o dokladke!.
Nie moge sie opanowac.



Temat: dziewczyny, a może jakieś przepisy na święta??
z przepisów:
To ja najbardziej lubię podjadać półprodukty palcem

ps. Sernik najbardziej lubię nie upieczony



Temat: Sernik za granica
Ciesze się, że smakowal sernik troche wg mojego przepisu. Moze w Anglii tez
robi sie smakowite ciasta? Jesli tak to prosze o pprzepis.

Pozdrawiam



Temat: sero-makowiec
sero-makowiec
czyli na dole sernik a na gorze warstwa maku.
Zna ktos z Was przepis na taki dwuwarstwowe ciasto?

Sprawa pilna :)



Temat: Teściowa przyjedzie na Wielkanoc
Proponuje tradycyjny mazurek!!! Przepis znajdziesz wszędzie!!! Albo sernik na
zimno z galaretką!!! Aha!!! A może jajka po chińsku. Robi się je kilka msc.
więc może w przyszlym roku!



Temat: Szynk u Kazia
oj, za późno przeczytałam powyższe. to już nie wiem, może jednak nie pójdę...
Esscort - sernik świąteczny???? a przepis podałeś? czy nie chcesz się dzielić/
Jak ja lubię święta tutaj...



Temat: Wypieki - sprowokowane przez ML
trium napisała:

> A co powiecie na pyszny sernik z brzoskwiniami i bezami??? P Y C H O T A )))

nic nie powiemy, bo nie ma przepisu



Temat: Ciasto na święta ŁATWE !!!
Murzynek, piernik, keks - to banalnie łatwe ciasta.
Sernik tez jest b. łatwy. W każdym przepisie tylko mieszasz składniki
(zakładam, że ubicie piany nie jest czymś trudnym :) i wlewasz do formy.



Temat: Dzisiajki 26
Robię sernik wg nowego przepisu. Ciekawe CO wyjdzie?




Temat: spód i góra do sernika
spód i góra do sernika
Witam!
znalazlam sporo przepisow na saqm sernik - dziekuje, ale nadal nei wiem jak
zrobic spod i polewe - marzy mi sie czekoladowa...

Renia



Temat: Kalendarze z czasem przeszłym
Też zbieram stare kalendarze i kocha mnie za to kadrowiec, bo jak mu się
sypnął system to mógł łatwo odtworzyć moje urlopy. Ach te dziwne notatki,
niewiadomo czyje telefony, przepisy kulinarne... Żeby upiec sernik potrzebuję
kalendarza z 1995 roku.



Temat: Hej plażowiczki 6!
poprosze o ten przepis na pyszny sernik:)



Temat: jakie ciasto najbardziej lubicie?
givenchy napisała:

> Ja też przepadam za szarlotką, ale lubię także sernik, pierniki i murzynka.

Czy moge poprosic o udany przepis na murzynka.
Raz w polsce jadlam (bardzo dawno temu) i jakos sama nigdy nie probowalam



Temat: Czy u Was kawusią zapachniało?????
Gotowany sernik...
... to chyba jakiś specjalny przepis, ale z chęcią spróbuję. Kawa już gotowa...



Temat: Kupilam dzis w sklepie bezy:))))))))))mniam
Dobre i co ! chociaz te pierogi, w sumie mozesz tez sobie sernik zrobic - Giks
ma chyba przepis zagadaj Ja ! a tak wogole to dalej jej nie ma! wrrrrrrrr




Temat: Wasze szczególne przypadki roztargnienia :)
parę lat temu chcialam na Wszystkich świętych upiesc sernik, dostalam na kartce
przepis, no i zginęła kartka ,szukalam parę dni znalazła się 1.listopada
położylam ją w tej szafce gdzie schowałam znicze



Temat: Amerykanki
nie znosze pumpking pie, ale moze jak sie z tego sernik zrobi to bedzie
jadliwe. Koniecznie upiecz i daj znac oraz przepis - oczywiscie jezeli to bylo
zjadliwe )



Temat: nie mam piekarnika, a.....
Miałam przez pewien czas ten sam problem (rozwiązany po dostaniu prodiża). :)
Polecam gotowany sernik. Smakuje pośrednio między sernikiem na zimno a taki
pieczonym. Służę przepisem, jesli będziesz miała ochotę.



Temat: a kto ma super przepis na sernik?
A ja, żeby uniknąć opadania sera po upieczeniu, zastosuję serową masę z
przepisu na sernik gotowany. Jadłam niedawno taki, kupiony prze koleżankę za
b.dużą cenę w cukierni "Mamuśka Cheesecake".
Jest ona bardzo delikatny i można masę rozłożyć równiutko i wygładzić.
Podaję przepis. Dawno już go nie stosowałam, ale pamiętam jego wspaniały smak -
tak, że uznałam - czas odświeżyć wspomnienia.
Masa serowa:
° 1 kg sera śmietankowego (zmielonego)
° 6 jajek
° 1 szklanka cukru
° 1 aromat waniliowy
° 1 budyń śmietankowy
° 1 szklanka mleka
Ser, jaja, masło i aromat - zmiksować, następnie włożyć do głębokiego garnka i
mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gdy masa będzie gorąca i wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlać budyń
rozmieszany w szklance mleka.
Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza).
Podgrzewać jeszcze ok.5 min.
Uwaga: NIE GOTOWAĆ MASY!!!

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka śmietany [kwaśnej]
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto można przyrządzić bez miodu [jeśli ktoś nie lubi jego smaku], ale w tym
przypadku miód w smaku nie jest prawie wyczuwalny, natomiast powoduje, że
ciasto jest wilgotne i kruche.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i upiec placek w temp.
180 st.C – czas ok. 20 min.
Na zimny placek wyłożyć gorącą masą serową. Pozostawić ciasto do wystygnięcia –
przykryte ściereczką.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową - gotową lub wg następującego
przepisu:
° 1/2 kostki masła
° 3 łyżki cukru
° 2 łyżki kakao
° łyżka gorącej wody
Roztopione masło wymieszać z pozostałymi składnikami i całość podgrzać do
całkowitego rozpuszczenia.
Myślę, że na Wigilię [i nie tylko] można polewę posypać krokantem orzechowym
lub pokruszonymi drobno orzechami włoskimi.
Sernik ten należy przyrządzić koniecznie wcześniej - co najmniej na jeden dzień
przed podaniem.




Temat: posrednia agresja wobec kobiet
Nie dosc, ze Pyry, to jeszcze metale...
Nie dosc, ze Mizogin, to jeszcze besserwisser.

Napisalem, ze 'faktem' jest 'korelacja. Choc oczywiscie, korelacja jest
zwiazkiem, a nie faktem. Czy istnienie zwiazku jest faktem? Hmmm... Nie, raczej
faktem jest to, ze przeprowadzono badania, z ktorych pono wynika, ze ow zwiazek
istnieje. Lub tez raczej: opublikowano prace, ktorej autor twierdzi, ze
przeprowadzil badania, z ktorych wynika... Lub tez raczej - faktem jest, ze
znalazlem dokument, ktory odnosi sie do rzekomej publikacji, w ktorej...

Jak widzisz, swinskim truchcikiem zmierzam wlasnie na pustkowia pustoslowia,
gdzie tylko placz i zgrzytanie zebow. Po to, aby sie tam nie znalezc zwykle
uzywamy uproszczen, zwanych skrotami myslowymi. Reasumujac: czepiasz sie.

Nadto, moj piekacy przyjacielu, pojecia nie mam czemu przypisujesz mi poglad o
niezwyklej wartosci poznawczej eksperymentow w naukach spolecznych, ktory to
poglad potem z taka swada podwazasz. Ja, widzisz, z wyksztalcenia i wyznania,
jestem tak scholastyczny, ze bardziej sie nie da.
Uracze Cie teraz anegdotka, popularna w czasie, gdy stdiowalem, tam, gdzie
studiowalem. Co to jest indukcja ekperymentalna (zwana inzynierska):
1 - jest liczba pierwsza.
2 - jest liczba pierwsza.
3 - jest liczba pierwsza.
4 - jest bledem pomiarowym.
5 - jest liczba pierwsza

Konkluzja: wszystkie liczby, to liczby pierwsze.

Jeszcze slowko o tych eksperymentach. Istotna eksperymentu polega na tym, ze
eksperymentator bawi sie radosnie jedna zmienna, kontrolujac uwaznie wszystkie
pozostale zmienne. W ten sposob mozna wnioskowac o zwiazkach przyczynowo-
skutkowych. Oczywiscie, problem wielu eksperymentow polega na tym, ze:
1. Nie zawsze wiadomo, czy zmieniasz to, co myslisz, ze zmieniasz.
2. Pelna kontrola wszystkiego jest iluzja.

Hmmm... wychodzi mi na to, ze sie z Toba zgadzam. Errr...

Pozdrawiam,

mk.

PS. Czy dobrze pamietam, ze kiedys umieszczales tu przepis na sernik? Szukam
przepisu na dobry sernik!



Temat: szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wigili?
Na barszczykowy przepis to tez chetnie poczekam, a na pyszny sernik i bardzo
prosty, moge podac:
1- cukier wanilinowy , 1,5 szkl . cukru .8 zoltek ,1 kostka masla ,to
utrzec dodac 2 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowy , 1 lyzeczke
proszku do pieczenia , aromat i kg . sera smietankowego . Bialka ubic , dodac
bakalie .piec w temp . 170 st . C przez 45 min . Na blache wylozona
papierem do pieczenia ulozyc ciastka petitbere i na to mase.

A drugi, nie sprawdzony przeze mnie, ale sciagniety z forum, sernik gotowany:

A ja, żeby uniknąć opadania sera po upieczeniu, zastosuję serową masę z
przepisu na sernik gotowany. Jadłam niedawno taki, kupiony prze koleżankę za
b.dużą cenę w cukierni "Mamuśka Cheesecake".
Jest ona bardzo delikatny i można masę rozłożyć równiutko i wygładzić.
Podaję przepis. Dawno już go nie stosowałam, ale pamiętam jego wspaniały smak -

tak, że uznałam - czas odświeżyć wspomnienia.
Masa serowa:
° 1 kg sera śmietankowego (zmielonego)
° 6 jajek
° 1 szklanka cukru
° 1 aromat waniliowy
° 1 budyń śmietankowy
° 1 szklanka mleka
Ser, jaja, masło i aromat - zmiksować, następnie włożyć do głębokiego garnka i
mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gdy masa będzie gorąca i wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlać budyń
rozmieszany w szklance mleka.
Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza).
Podgrzewać jeszcze ok.5 min.
Uwaga: NIE GOTOWAĆ MASY!!!

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka śmietany [kwaśnej]
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto można przyrządzić bez miodu [jeśli ktoś nie lubi jego smaku], ale w tym
przypadku miód w smaku nie jest prawie wyczuwalny, natomiast powoduje, że
ciasto jest wilgotne i kruche.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra i upiec placek w temp.
180 st.C – czas ok. 20 min.
Na zimny placek wyłożyć gorącą masą serową. Pozostawić ciasto do wystygnięcia –

przykryte ściereczką.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową - gotową lub wg następującego
przepisu:
° 1/2 kostki masła
° 3 łyżki cukru
° 2 łyżki kakao
° łyżka gorącej wody
Roztopione masło wymieszać z pozostałymi składnikami i całość podgrzać do
całkowitego rozpuszczenia.
Myślę, że na Wigilię [i nie tylko] można polewę posypać krokantem orzechowym
lub pokruszonymi drobno orzechami włoskimi.
Sernik ten należy przyrządzić koniecznie wcześniej - co najmniej na jeden
dzień
przed podaniem.




Temat: a kto ma super przepis na sernik?
Sernik domowy
Serdnik domowy

Składniki:
Kruche ciasto:
· 200 g mąki
· 50 g cukru pudru
· 100 g masła
· jajko
· tłuszcz do formy
· bułka tarta
Masa serowa:
· 1 kg białego sera
· 150 g cukru
· 1/2 opakowana cukru waniliowego
· 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
· 3 jajka
· 3/4 szklanki śmietany (200 g)
· 50 g rodzynek
· 50 g posiekanych migdałów
· żółtko
· 2 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać przez sitko. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać
żółtko, cukier puder i dalej siekając połączyć składniki. Zagnieść ciasto na
jednolitą, gładką masę. Uformować kulę zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
ok. 30 min.
2. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski, dodać cukier,
budyń i cukier waniliowy, utrzeć na jednolitą masę. Jajka umyć, rozbić,
oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej, wymieszać. Wlać
śmietanę, utrzeć na jednolity krem. Rodzynki i migdały obtoczyć w mące i dodać
do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
3. Kruche ciasto rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką
tartą, spód i boki wyłożyć kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem, na wierzch
wyłożyć masę serową. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch sernika.
4. Sernik piec ok. 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 oC albo
wstawić do kuchenki mikrofalowej nastawionej na moc 180W na ok. 25-30 min

To mój sprawdzony przepis. Pieke sernik w takiej zwykłej tortownicy. Często
jeszcze dodaję do środka brzoskwinie z puszki. Na kruche ciasto wykładam
troszkę masy serowej , układam brzoskwienie i dopiero zakrywam resztą sera.
Smacznego :)




Temat: sernik wiedenski
Gość portalu: mary napisał(a):

> Gość portalu: kluba1 napisał(a):
>
> > Gość portalu: mary napisał(a):
> >
> > > prosze o dobry przepis na smaczny serniik
> > Czy musi byc wiedenski ?
> niekoniecznie,ale by byl prosty i bardzo smaczny i do upieczenia poza wlasna
> ojczyzna dzieki
Mam przepis na sernik nie zupelnie ( albo raczej zupelnie nie) polski,
tradycyjny ale na te upaly b. fajny.

Najpierw przygotowuje sie spod i boki prawie ze bez pieczenia. W tym celu
zmiksowac na proszek ciateczka grahamki ( graham crackers) az uzyskamy 1 1/2
cup okruchow + 1/4 cup cukru, cynamon i 6 lyzek stopowych rozpuszczonego
masla. Mozna oczywiscie uzyc inne ciasteczka np. waliliowe i mamy spod
waniliowy, lub rumowe, cytrynowe, kakaowe, czekoladowe , orzechowe..... itd.
Po wymieszaniu wszystkich skladnikow wyklejamy powstala masa dno i boki
natluszczonej foremki do tortow, takiej otwieranej. Pozniej calosc do pieca na
ok 10 min w temp.350 F. Wyjac z pieca i ostudzic. Natepnie ubic zoltka z 2
jajek z 1 cup mleka az sie dobrze polaczy. W garnku o grubym dnie podgrzac 2
kopertki zwyklej, bez smaku zelatyny zmieszanej z 3/4 cup cukru + 1/4 lyzeczki
soli + mieszanine zoltek i mleka na malym ogniu , az sie zelatyna rozpusci (
nie gotowac!!) Dodac lyzeczke zeskrobanej skorki swiezej z cytryny 1 1/2 lyzki
soku cytrynowego , lyzeczke wanili, wymieszac wszystko i zostawic az ostygnie
do temp. pokojowej. Nastepnie potrzebny jest ser. Zgodnie z przepisem powinien
byc uzyty small- curd cottage cheese. Nie wiem, czy masz dostep do takiego
serka, mysle ze zwykly twarozek tez bedzie dobry. Serek zmiksowac az sie zrobi
mialki, bez grudek i wtedy wymieszac z przestudzona mikstura z zelatyny i
wstawic do lodowki, gdy sie przechlodzi ale jeszcze nie zsiadzie, to wymieszac
z piana z ubitych 2 bialek z jajek z 2-ma lyzkami cukru, nastepnie ostroznie
wymieszac calosc z 1 cup bitej smietany. Wypelnic ta mieszanka przygotowana
forme, wstawic do lodowki na co najmniej 4 godziny, przybrac np, malinami lub
truskawkami . Dobry sernik na upalne dni bez nagrzewania zbytnio calego
mieszkania. Pyszny jest tez przybrany migdalami ze spodem z ciasteczek
amaretto! Smacznego !!!



Temat: program polityczny dla jarugi nowackiej
Gość portalu: tad napisał:

>
> Doprawdy B. trudno Cię czasami zrozumieć. Wpierw żądasz, by rozmówcy
> przedstawili swój punkt widzenia (ma to być warunek wstępny do rozmowy), a
> kiedy to robią, "odmeldowujesz się", bo ... ten punkt widzenia nie jest taki
> jaki byś sobie życzyła (choć szczerze mówiąc i to nie jest takie pewne, bo
> przecież wszyscy przyznali Ci rację, że sytuacje jakie opisujesz się
zdarzają).

Powiedzmy, że zebraliśmy się celem wybrania najlepszego przepisu na sernik
świąteczny. Już na początku rozmowy okazuje się, że wszyscy poza mną tak
właściwie to nie uważają, by sernik na święta był potrzebny. Czy w tej sytuacji
warto w ogóle wybierać przepis? Nie lepiej odmeldować się i iść na piffo?

>
> Słowem Twoje stanowisko to: "pogadamy jak się ze mną zgodzicie" (można tu
> tylko westchnąć "ach te kobiety....").

Ach ci mężczyźni, zawsze im się wydaje że sernik upiecze się sam...

>
> > Równouprawnienie = równe prawa. Nie ma takiego prawa, które sankcjonowałoby
> nierówność kobiet i mężczyzn w Polsce.

To trochę zaskakujące stwierdzenie na tym forum. Tendencja jest raczej taka, że
równouprawnienia nie ma, bo kobiety mają więcej praw od mężczyzn.
Napisz proszę czy to twój prawdziwy pogląd na który mogę się ewentualnie
powoływać, czy takie drobne potknięcie, które można potraktować jako wypadek
przy pracy.

> Co do "równouprawnienia mentalnego" - jesli uważasz je za tak wielki problem,
> TO POWIEDZ W KOŃCU CO TRZEBA ZROBIĆ BY ZMIENIĆ TEN OKROPNY STAN RZECZY.

Wyjasniłam już dlaczego tego nie robię w przykładzie z sernikiem.
Zarazem jednak zapraszam cię do przeczytania mojej odpowiedzi na post Księcia,
który, co prawda warunkowo i z zastrzeżeniami, ale jednak zgodził się tego
sernika skosztować.
(Tej odpowiedzi jeszcze nie ma, pojawi się pewno wieczorem albo w nocy)

Pozdrawiam, B.




Temat: Komplementowanie kobiet
Brawo dla buzzy busy b.u.zz!!!
Tak właśnie, to był jedyny, niepowtarzalny James Brown!!!

A co jest nagrodą w dzisiejszym programie, Tadeuszu?

TADeusz: Przygotowaliśmy dla zwycięzcy ten oto wspaniały przepis na sernik
tygrysi z morelami - dar rosyjskich cukierników dla spragnionego białego
szaleństwa świata!

A oto i on:

- tabliczka czekolady z masą orzechową
- 200 g masy nugatowej (lub kremu orzechowego)
- 450 g mąki
- 40 g kakao
- 4 łyżeczki cukru waniliowego (lub wanilinowego)
- 500 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jaj
- 400 g masła
- 3 puszki (450ml) moreli w syropie
- 1,5 kg twarogu
- 1,5 torebki budyniu waniliowego

Dzierżąc w dłoni berło na kolana sadzamy sobie makutrę. Wrzucamy doń 300 g
masła, 200 g (szklanka) cukru, 2 vejce i ucieramy na gładko. Uwielbiam ucierać
ciasto w makutrze, a Wy? Dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem, 2 łyżeczki
cukru waniliowego (wanilinowego) i kakao. Ucieramy dalej - ciężko, co? Dodajemy
zmiażdzoną czekoladę i 100 g nugatu. Warto przemóc naturalne dla niektórych
obrzydzenie konsystencją oraz kolorem ciasta, i pomóc sobie rękoma. Po
dokładnym wyrobieniu odłożyć ciasto na bok, najlepiej do lodówy.

Teraz tak: bierzemy następną makutrę (jak to, nie macie w domu dwóch?), wbijamy
doń 6 jaj, wsypujemy 300 g cukru (1,5 szkl.), pozostały cukier waniliowy czy
jak mu tam oraz budyń. Ucieramy na gładką błoniastą masę, wywołującą nieodparte
skojarzenia z "Obcym". Wrzucamy ser, a także stopione (i wystudzone) 100 g
masła. Ucieramy. Jeżeli komuś sprawia kłopot ucieranie masy twarogowej berłem,
to może uciec się do najnowszych zdobyczy techniki AGD.

Bierzemy dużą blachę do serników. Przypominam, aby w piekarnikach elektrycznych
stosować ciemne blachy - ryzyko zakalca spada wtedy znacznie. 3/4 ciasta
wykładamy uprzednio nasmarowaną/wyłożoną papierem blachę. Na cieście układamy
(pewnie już o nich zapomnieliście) odsączone połówki moreli (tylko nie
podżerać, bo są strasznie drogie!). Wylewamy masę. Do reszty ciasta dodajemy
100 g nugatu, kręcimy w dłoniach wałeczki (obrzydlistwo!) i dekorujemy nimi
wierzch ciasta, tak aby imitowały one pręgi tygrysa syberyjskiego.

Pieczemy ok. 50' w 175 st. C. Zapach roznoszący się w czasie pieczenia
rozmiękczy nawet najbardziej zatwardziałe charaktery. Skąpcy oddadzą swoją
ostatnią koszulę, rozgadane psiupsiapsióły zamilkną, gburowate milczki błysną
sympatycznym dowcipem.

No, i tyle. Tylko nie mówcie mi, błagam, że znaliście wcześniej ten przepis i
wcale nie jest rewelacyjny. Dość już zawodów i rozczarowań na dziś.

Mizogin




Temat: Czy jest jakiś sernik, który się udaje?
szybki sernik wiedeński - hicior
witam,
ależ oczywiście że są inne przepisy!!!!
Ja mam kilka przepisów na proste serniki i przeważnie piekę bez kruchego spodu,
bo to strata czasu.
ostatnio hitem u nas w domu jest sernik wiedeński, którego tajemnicą jest
skórka pomarańczowa, koniecznie usmażona w domu. te sklepowe suszone są nic nie
warte!!!
ale jeśli nie chcesz z róznych względów skórki z pomarańczy, ostatecznie możesz
dać te drobne rodzynki, które są bardziej aromatyczne.
a więc sernik wiedeński robię tak :
PRZEPIS NA DUŻĄ TORTOWNICĘ LUB ZWYKŁĄ PROSTOKĄTNĄ BLACHĘ.
sernik z takiej prostokątnej blachy jest niski.
1,5 kg sera 2 x mielę (i to jest największa robota jak dla mnie)
Ucieram kogiel mogiel z 12 żółtek i 60 dkg cukru pudru.
Roztapiam w rondelku 18 dkg masła.
Zmielony ser ucierać mikserem i dodawać po trochę koglu-moglu, stopionego masła
i mąki ziemniaczanej. Mąki biorę 6 dkg. Na koniec aromat migdałowy i delikatnie
łyżką dodaję pianę z 12 białek. No i skórka z 2 pomarańczy lub namoczone
rodzynki.
Blacha musi być wysmarowana tłuszczem i obficie wysypana na spodzie bułka
tartą. Wierzch mozna posmarować rozkłóconym białkiem, ale ja tego nie lubie
robić, bo potem na bokach robi sie skorupa, ale spróbuj tak i tak. Ja tym razem
nie posmaruję.
Serniki wstawia się do nagrzanego piekarnika (170 st.) !!! Piekę go ok 50 min.
Najlepszy jest po 2 dniach. Tylko koniecznie wyjmij go z blachy na drugi dzień
rano bo jak poleży dłużej to będzie śmierdział metalem.

Daj się skusić bo naprawdę nie ma duzo roboty i rezultat jest pewny! Ale moim
zdaniem skórka pomarańczowa musi być.

Jak nie wiesz jak sie smaży skórkę, to napisz do mnie na ten adres:
arams@uj.edu.pl
powodzenia
Agnieszka




Temat: Sernik za granica
Ponizszy przepis dostalam od kucharzy z naszej kantyny - ich sernik wg. tego
przepisu jaklam - byl wysmienity.
Mysle, ze cala tajemnica tutaj tkwi w dodaniu kwasnej smietany, co nadaje
sernikowi "polski" smak.

Pozdrawiam

izabelski

Sernik ze skarmelizowanymi gruszkami
10-12 porcji

2 lyzki masla niesolonego
ponad kilogram (1,2)gruszek - obrac, wypestkowac, pokroic na plasterki
28 dkg cukru
2 lyzki soku cytrynowego
0,7 kg sera kremowego typu Filadelfia o temperaturze pokojowej
2 lyzeczki skorki cytrynowej (takiej zeskrobanej z wyszorowanej cytryny -
uwazac zeby bilae czesci sie nie dostaly , bo sa gorzkie)
1 lyzeczka esencji waniliowej
220 ml kwasnej smietany
4 duze jajka
2-3 lyzek dzemu morelowego, przetartego przez sito

SPOD
10 dkg b.drobno pokruszonych ciastek orzechowo-imbirowych
5 dkg lekko uprazonych migdalow
2 lyzki cukru
8 dkg sklarowanego (roztopionego) i ostudzonego niesolonego masla

Wysmaruj maslem tortownice o srednicy 9 inch
Zmiel na drobno ciastka, migdaly i cukier dodaj roztopione maslo.
Mieszanka ta wyloz jednoczesnie ugniatajac spod i boki tortownicy, schlodz w
lodowce.

Roztop maslo na patelni, dodaj gruszki, sok cytrynowy i 10 dkg masla
Gotuj do miekkosci, schlodz..
Rozprowadz polowe dzemu na schlodzonym spodzie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C
MIkserem pomieszaj ser, pozostaly cukier, skorke cyrtynwa i esencje waniuliowa.
Dodaj kwasna smietane i jajka po jednym.
Wymieszaj na gladka mase, wlej do forwmki.
Piec 55-60 min az srodek sernika sie zetnie.
Zostaw do schlodzenia na 10 min.
Posmaruj wierzch sernika reszta dzemu gruszkowego.
Pozostawic do calkowitego schlodzenia przed podaniem.




Temat: ZłaSOWAwróciłaIchcePRZEPISnaCIASTOzeŚLIWKAMI:)
Sówko dopiero dziś zobaczyłam że szukasz przepisu na ciasto. Daję cudowny
przepis mojej teściowej, nazywa się że na sernik, ale ja tego kruchego ciasta
używam do wszystkiego: jako spód do szarlotki, tudzież wszystkich możliwych
owoców sezonowych - zawsze wychodzi pyszne...
Sernik Mamy Jagody

CIASTO:
- 3 szkl. mąki (2 szkl. poznańskiej i 1 szkl. krupczatki)
- 4 żółtka
- 1 masło (w wersji bezmlecznej: margaryna Maryna lub inna nie
zawierająca mleka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki zagnieść, bardzo krótko wyrabiać. Podzielić na dwie części
(ok. 0,75 i 0,25), większą wyłożyć na dużą blachę i ponakłuwać widelcem,
mniejszą schłodzić w zamrażalniku.
Uwaga: jeżeli robimy szarlotkę, to lepiej zapiec sam spód w piekarniku (200°C
ok. 15 min.) i poczekać aż przestygnie. Pozwoli to zmniejszyć (lub uniknąć
całkowicie) zakres zakalca.

SER (lub owoce: maliny, jagody, śliwki, itd. – same owoce bez dodatków)
- 4 serki waniliowe (takie duże opakowania)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kaszy manny)
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 0,5 kostki masła

Żółtka, cukier i masło dobrze utrzeć, następnie dodać serki, utrzeć; na koniec
dodać mąkę.
Masę serową (lub owoce) wyłożyć na ciasto.

BEZA
- pozostałe białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,75 szkl. cukru pudru

Ubić białka na pianę, ciągle ubijając dodać cukier i na końcu mąkę
ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w
zamrażalniku (na tarce do jarzyn).
Piec w temp. 200°C, do momentu, kiedy wierzch ciasta będzie miał złoty kolor.
Przy włożeniu ciasta do dobrze nagrzanego piekarnika piec ok.40-45min, jeżeli
piekarnik jest zimny to trwa to ok. godziny.

Miłego pieczenia




Temat: przepis na pyszny serniczek
Ja podaje dwa przepisy z mojego zbioru. Ten drugi jest skopiowany z forum, mam
nadzieje, ze autorka sie nie obrazi :)

1)Sernik z malinami EDIPRESSE

30 min, 12 porcji
1 porcja 450 kalorii

Składniki:
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 20 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 15 dag rodzynek
- 30 dag malin
- tłuszcz i tarta bułka do formy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po jednym żółtku,
rodzynki umyć, namoczyć, dokładnie osączyć, białka ubić,
twaróg zemleć lub dokładnie zmiksować, dodać do masy żółtkowej, wymieszać,
masę twarogową ostrożnie połączyć z rodzynkami, pianą z białek i połową
przebranych malin,
przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy,
piec ok. 60 min w 180°C, wyjąć z formy,
na przestudzonym cieście położyć maliny, oprószyć cukrem pudrem.

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

2 niezbyt pełne szklanki mąki - 30 dag
15 płaskich łyżek masła
14 czubatych łyżek cukru
50 dag chudego twarogu
2 jaja
puszka brzoskwiń
2 cukry waniliowe
torebka budyniu waniliowego
otarta skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do miski wsypuję mąkę, 8 łyżek cukru, torebkę cukru waniliowego i szybko
zagniatam kruszonkę.

Pozostałe masło ucieram z resztą cukru i cukrem waniliowym na gładką
masę.
Do masy dodaję jajka, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i mieszam z
twarogiem przetartym przez sitko, oraz wsypuję budyń.
Wszystko dokładnie mieszam.

Tortownicę smaruję masłem i wykładam 3/4 kruszonki, dociskając mocno
dłonią.
Na to kładę odsączone brzoskwinie, a na brzoskwinie masę serową, a na
masę
serową resztę rozdrobnionej kruszonki i wstawiam do piekarnika
nagrzanego do
200 stopni, piekę około godzi




Temat: Monti
Gość portalu: EwaW napisał(a):

> Gosiu, dzięki za odpowiedź. Moze sie powspieramy? Ile chciałabys
stracic kg?

pewnie, ze mozemy sie powspierac. bardziej udzielam sie ostanio na
pl.misc.dieta ale i tu przeciez moge
:-))

ja chce stracic tluszczyk a nie kilogramy, bo te juz stracilam wczesnie.
(najpierw "13" potem ostawilam chleb i slodycze a teraz Montignac i mam
nadzijej tak juz zostanie)
(mam 170cm, 56kg i 25 lat)
ale tluszczyk zostal po ciazy. oczywiscie w oklocach biodrowo-brzusznych.
ciaza byla trzy lata temu ale ja sie "zapuscilam" i wazylam nawet 67kg
(zima i na wiosne tego roku)
chodze tez na aerobic, czasem na silownie i basen.

a Ty?

> Czy juz zaczęłaś swoją dietę? Ja tak nieśmiało od kilku dni próbuję. I tak
> sobie myślę, ze aby schudnąć wystarczy odstawka słodyczy i chleba, bo
to zawsze
> gubi.

juz zaczelam, ale tez nie smialo, bo ciagle czekam na zamowiona ksiazke
- za trzy dni powinna byc.
zamowilam tez ksiazke Jenny Miller - tez o diecie opartej o niski IG -
Mendosa - ten, ktory ten duzy indeks opracowal ja poleca.
jak przeczytam to powiem o czym jest dokladniej.

> Podobają mi się te wszystkie zasady Montignaca i życzyłabym sobie nie
> przerwac tej diety aż do śmierci. Ale czy to sie da wytrzymać bez tortów i >
innych pokus całe życie? Może w fazie II można będzie trochę sobie
popuscić.

sa rozne desery dostepne. trzeba tylko pokombinowac.
na tej stronie, ktora podalam sa tez przepisy - jest np galaretka
:-)
i ciasto z jablkami.
i slyszalam, ze bedzie sernik.
ja na razie wymyslam przepisy z serem, moze pomysl na cos slodkiego
tez przyjdzie.

> Na razie jestem na etapie poszukiwania mąki żytniej i pszennej z
pełnego przemiału
> i szczerze mówiąc bardzo mnie to bawi. Jutro pójde do sklepu ze zdrową
> zywnoscią i zobaczę co w ogóle mają. Dziś rano ugotowałam owsiankę
na chudym
> mleku. Nie uda mi się jeść jabłka na czczo, bo nie zdążyłabym rano
odczekać 30
> minut na śniadanie.

mnie tez to bawi - polowanie w sklepie, studiowanie etykiet. fajne rzeczy
sie odkrywa.
a ja jadlam tzatziki z chlebem ciemnym.
polecam.

pozdrawiam
Gosia
>




Temat: Zyczenia świąteczne
Gość portalu: Gall napisał(a):

> Choinka już od czwartku wystrojona (no cóż, uległem rodzinnej presji, by było
> to tak szybko). Ja wolę później, ale za to trzymam ją do lutego. A co tam.
> Tylko, że u mnie strojenie choinki, to oprócz sporej satysfakcji, to jeszcze
> sporo roboty - "drzewko" corocznie ma ok. 3,5 m wysokości.

3,5 m wysokosci?! To chyba jedno drzewko razem z sasiadem?;)
A kto Ci przywozi taka choine?
>
> Prezenty są dobrze schowane przed podglądaczami, którzy nie wytrzymaliby do
> Świąt (w tym nizej podpisany). W mojej rodzinie raz spróbowaliśmy i w sumie
> wszyscy wszystko wiedzieli wcześniej.

Tak kiedys zrobil moj synus, wyszperal przed Wigilia
z czerwonymi wypiekami...:))
ale pozniej powiedzial, ze juz nigdy tego nie zrobi,
sam dal sobie nauczke;)

>
> Co do jedzonka, to lubię też bigos, ale w tym roku spróbuję przyrządzić bigos
> jarski (przy uwzględnieniu porad, których udzielili mi foroomowicze).

mniam, mniam, pewnie bedzie smakowity,
mieszaj, mieszaj w garnkach, a po swietach daj przepis
na Twoj bigos:)
>
> Podstawą jest również sałatka, którą sam przygotowuję w dniu W., i zawsze mam
> problemy z ilością - nie potrafię się opanować, by zrobić w sam raz. Zawsze
> jest za dużo.

Oczy wieksze od zoladka, hahaha
ja uwielbiam salatke z warzyw w majonezie,
a moj maz ugotuje swoje tradycyjne danie - kurczak
z pieczarkami, w sosie smietankowym, na Rislingu,
podaje to plonace.......pycha!
Jesli chcesz podam Ci po swietach przepis, bo jest
nie byle czyjego autorstwa - Bocuse
Pyszny jest tez Mousse au chocolat (tez Bocuse)
>
> No i sernik mojej żony, nie mogę się już doczekać.
> Pozdrawiam
> Gall

Gall, nie draznij tym sernikiem;)
pozdrawiam




Temat: Sejm uchwalił zmiany w ustawie o prawie autorskim
Sernik
Gość portalu: sp6huk napisał(a):

> Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł brania opłat za oddychanie,
> oglądanie budynków na ulicy (przecież ktoś to zaprojektował),
> chodzenie po ulicy (można tutaj płacić podatek od zużycia butów).
> SP6HUK

E nie doceniasz kasty "żyjących z innych". Opłaty za oddychanie już są pod
postacią opłaty klimatycznej - i nie ma tu znaczenia, że np. wynająłeś w
miejscowości hotel, zostawiłeś swoje pieniądze w kawiarni, na plaży itd, i
dochody ludzi świadczących te usługi s aopodatkowane. Ja kiedyś "wymyśliłem"
podatek od sprzedawanego papieru do drukarek, ale już to chyba wczoraj
wprowadzili. Jeżeli tak - nie czytałem jeszcze prasy - to teraz ktoś
powielający np. swoją pracę magisterską w domy będzie autorem, ale - i to jest
bardzo ciekawe - płacącym na rzecz jakiegoś "artysty".

Moje typy np.:

opłata na rzecz stowarzyszeń "zaiksopodobnych" za prawo podziwiania kształtu
płytek chodnikowych. Zwłaszcza za śmiałą, szlachetną i uniwersalną formę
kwadratu.

opłata za prawo gospodyni domowej do wykorzystania receptury domowego chleba,
sernika i placków ziemniaczanych, a także nałożenie opłat na producentów mąki i
innych składników, i oczywiscie nie zapominajmy o

T

PS

Wczorajsza "Rzpl" taki oto trwający proces:

ZAiKS kontra kino Luna
Kto ma płacić za prawa autorskie

Toczące się przed Sądem Okręgowym postępowanie przeciwko firmie prowadzącej
kino Luna może mieć poważne skutki dla wszystkich pozostałych kin.
Stowarzyszenie Autorów ZAiKS domaga się od kina zapłaty dla twórców za
wyświetlane tam filmy. Pozwany dowodzi, że powinno jej żądać od producentów.

W grę wchodzą niebagatelne kwoty, gdyż chodzi o cały okres obowiązywania
pierwotnej treści ustawy - Prawo autorskie (1994-2000). ZAiKS powołując się na
art. 70 w ówczesnym brzmieniu, dowodzi, że ma prawo - w imieniu reżysera,
twórców scenariusza, utworów muzycznych i piosenek - domagać się zapłaty z
tytułu praw autorskich proporcjonalnej do wpływów za rozpowszechnianie utworów
w kinach. W razie korzystnego dla siebie rozstrzygnięcia ZAiKS miałby otwartą
drogę do wysuwania roszczeń wobec wszystkich polskich kin.

Mec. Grzegorz Rybicki, pełnomocnik kina Luna, dowodzi, że przepis należy
interpretować literalnie i zobowiązuje on do zapłaty jedynie producenta.
Zawnioskowany przez niego świadek z jednej z firm-dystrybutorów filmów przyznał
wczoraj, że odprowadzała ona należności z tytułu praw autorskich do producenta.
Rozliczano je na oddzielnych fakturach. WIK




Temat: krem do ciasta typu murzynek
Raczej nie radzę, surowe rozmrożone wiśnie nie są dobrym dodatkiem do ciast. Po
rozmrożeniu są pomarszczone, wiotkie i kwaśne, poza tym cukier nie rozpuści się
całkowicie i będzie skrzypiał w zębach, co nie jest miłym odczuciem przy
jedzeniu ciast.
Jeśli masz mrożone wiśnie i zechcesz, to skorzystaj z mojego przepisu na masę
wiśniową do przekładania ciast.
Wspaniale komponuje się z bitą śmietaną i każdym innym kremem. Robię ją do
przełożenia Tortu ze Schwarzwaldu.
Może także służyć jako polewa na sernik, albo polewa do lodów.

- 1/2 kg wiśni bez pestek – zimą opakowanie 500 lub 450 g mrożonych wiśni
[teraz w sprzedaży są już wypestkowane, więc nie wymagają żadnej żmudnej
obróbki]
- 1 szkl. cukru.
Rozgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści – nie gotować, bo masa straci
zapach i smak. Wiśnie puszczą dużo soku, ale tak ma być.
Następnie:
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 3 łyżkach wody oraz 1 małe
opakowanie żelatyny [nie pamiętam ile ono waży – chyba ok.10 – 15 g, ale w
przeliczeniu są to 3 PEŁNE łyżeczki], namoczonej wcześniej w odrobinie wody,
aby się szybciej rozpuściła w masie wiśniowej > wlać do wiśni, wymieszać i
podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
Galaretka się do tego nie nadaje, bo jest sztucznie aromatyzowana – a poza tym
trudno jest wyczuć jakie są w niej proporcje żelatyny i cukru.

Masa ta jest wspaniała, ponieważ ma aromat świeżych wiśni oraz wyjątkową
konsystencję - coś pośredniego między galaretką a kisielem, ale nie tak sztywną
jak galaretka, a jednocześnie jest klarowna i nie rozpływa się po dłuższym
czasie tak jak kisiel. I nie wypływa z ciasta.
Można też "zaostrzyć" smak masy dodając kieliszek wiśniówki lub innego
alkoholu, ale to nie jest konieczne.
Wyjąć kilkanaście wiśni do przybrania [pięknie zastygają na kremowym przybraniu
ciasta lub tortu].
Wystudzić - tężejące nadzienie wyłożyć na ciasto lub tort - wstawić do lodówki
do całkowitego zastygnięcia. Masę tę wykłada się na spód ciasta, gdyż jest
ciężka.
Pozdrówka!




Temat: fantomalt - do mam które używają
kaloryczne jedzenie
przy tak maleńkich dzieciach, to oprócz fantomaltu można stosować kaszki.
manna jest bardziej kaloryczna niz ryżowa, więc jeśli dziecko jest w odpowiednim
wieku, to polecam.
ja robię tak: bebiko 3R robię wg przepisu i do tego dodaję 1 miarke lub 1,5
kaszki ryżowej. czasem, do mleka na noc, jak dziecko kolacji nie zjadło, to
dodaję tez pół łyżeczki oliwki z oliwek.
zupy tez zagęszczam kaszkami.
ponieważ Ewa nie jest alergikiem, to mogę dodawać różne rzeczy
np. dodatek masła do zupy bardzo zwiększa kalorycznosć, poprawia ponadto smak
zupki.
picia staram się dawać po posiłku.
nie daję żadnych herbatek, chyba że słodzona miodem (od pewnego wieku i pod
warunkiem że dziecko bez alergii).
do picia można dawać różne rzeczy, np jeśli soki, to podaję wyłącznie
przecierowe, nie klarowne, też mają więcej kalorii. daję rzadszy w konsystencji
budyń owocowy, kisiel owocowy, galaretka owocowa, a takze jogurty pitne (też od
pewnego wieku), czy kakao. (oczywiście Ewa nadal korzysta z buteleczki i smoczka).
kakao- jesli dziecko lubi je pić, równiez można dodać odrobine tłuszczu (masła
lub oliwki z oliwek)- nam może wydać się to dziwne, ale dziecko, jeśli
przyzwyczaimy je, to z chęcią wypije.
moja mała na obiad nie je ziemniaków z wody, a purre ziemniaczane, zobaczcie ile
to kalorii: ziemniaki+ masło+ tłuste mleko.
nabiał to w ogóle temat rzeka teraz moje zakupy trwają szybko, ale jeszcze
nie tak dawno temu każdy serek oglądałam po 3x, bo sprawdzałam kaloryczność. i
teraz już wiem, że Danio ma więcej kalorii niż serek Jogo, a Maluta ma jeszcze
więcej. Najbardziej tłuste mleko dostępne w marketach ma 3,8%tłuszczu (Hej z
Nowego Targu), kupuję masło z co najmniej 82 %tłuszczu, np Łaciate.
śmietana w naszym domu jest zawsze powyżej 30%, taką np. zabielamy zupy. jeśli
piekę sernik, to wyłącznie z tłustego twarogu.
itd, itd.
prosty sposób - ryż na sypko gotuję na mleku, nie na wodzie,co tez zwiększa
kalorycznosć. podaję z podduszonym jabłuszkiem, polanym śmietaną lub jogurtem i
słodzę cukrem.
używam dużo cukru. i w ogóle słodyczy nie ograniczam, jeden warunek- po
posiłku!!! Ewa lubi czekolady, batoniki, słone paluszki. za to unikam dawania
lizaków czy zwykłych cukierków, żeby nie dawać pustych kalorii.
używam też sporo różnych przypraw i roślin przyprawowych, i to od początku, od
pierwszych papek. np. natka pietruszki, szczypiorek; oregano, majeranek,
bazylia, cynamon, kurkuma -są delikatne, poprawiają apetyt oraz wpływają na
trawienie.

to mniej więcej tyle.
jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
pozdrawiam, życzę wszytkiego dobrego.
aga




Temat: Książka Kucharska
Mnie nie wyszedł popisowy Jakis taki zbity i... niesłodki.... A że sernik za
mną chodził, wzięłam od Mamy pracochłonny przepis, trochę go zleniwiłam i też
było dobre Jeśli ktoś chce poeksperymentować, to proszę:
1kg twarogu, trzykrotnie mielonego
10 jaj (do zużycia wszystkie żółtka i 8 białek)
250g masła
1,5 szklanki cukru, ewentualnie też cukier waniliowy
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 ugotowane ziemniaki
łyżeczka proszku do pieczenia
jak ktoś lubi to bakalie
Ser z ziemniakami zmielić. Utrzeć masło, dodawać do tego ser, po żółtku,
cukier, mąkę zmieszaną z proszkiem. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą
serową i bakaliami. Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Piec w temp. 170-180 stopni C ok. godziny, a bywa że i dłużej (ma sie trochę
przyrumienić no i metoda patyczkowa)
W wersji tradycyjnej ucierało się to drewnianą pałką w makutrze, jęcząc i
odgniatając sobie ręce. Co skutecznie zniechęcało mnie do produkcji smakołyku.
Wersja leniwa: twaróg kupić mielony (ale twaróg, a nie masę serową z jakimiś
dodatkami). Gorące jeszcze ziemniaki bez problemu można rozgnieść widelcem.
Masło stopić. Wsadziłam do miski ser, ziemniaki (juz wystudzone) i włączyłam
mikser. Wrzuciłam żółtka, dwa od razu, bo gęste to było. Machnęłam ręką na
dodawanie pojedyncze i resztę wrzuciłam w tempie rozbijania kolejnych jajek.
Potem cukier, mąka, masło na końcu bo sie jeszcze studziło. Pianę biję ręcznie,
bo jakoś mikserem nie umiem. Poszło szybko i nieuciążliwie a ciacho i tak
wyszło pycha, trudno powiedziec o serniku że puszyste, ale takie miękkie, nie
zbite. Polecam



Temat: no to ponarzekajmy co nam nie wyszło
Wklejone wpisy z poniższego wątku o serniku

• Serniki - płakać mi sie chce ... :-(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl
Gość: ewa63 24.12.2003 23:10 odpowiedz na list odpowiedz cytując

buuuuuuuuuuu :-(((((((
kiedys robilam juz serniki ,ale nie były za ciekawe
teraz mąż z netu wział 2 przepisy na super-serniczki
upiekliśmy i...
wyszły dwa zbite płaskie papucie
aż szkoda tych składników , tylu jajek , sera itd.

chyba sie popłacze , co to za swieta bez sernika ????
mąż mnie pociesza , a ja rycze ........

• Re: Serniki - płakać mi sie chce ... :-((
franula 25.12.2003 00:37 odpowiedz na list odpowiedz cytując

hej
dziewczyno naprawde sa gorsze nieszczescia! nie pozwol by to Ci zepsulo humor
na te cudowne dni!
w ramach licytacji kto ma gorzej moge Ci tylko powiedziec ze ja prawie nic nie
zrobilam w kuchni (mimo wielkich zamiraow) bo od tygodnia leze w lozku zlozona
jakims chorobskiem. I nie poszlam na Pasterke pierwszy raz od 100 lat!

acha a z serii swiatecznych tragedii kulinarnych moja mama przygotowala mak z
bakaliami - co roku wychodzi jej super. W tym uzyla platkow migdalowych (do
srodka) i niestety okazaly sie byc gorzkie i to okazalo sie dopiero przy
probie konsumpcji przez cala rodzine.
to byl klopot.
a Swieta bez sernika... to nadal Swieta
Pozdrawiam cieplo
Franula

• Re: Serniki - płakać mi sie chce ... :-(( IP: *.proxy.aol.com
Gość: Pichciarz 25.12.2003 03:03 odpowiedz na list odpowiedz cytując

No to przepisy są już "sprawdzone". Tylko które?

• Re: Serniki - płakać mi sie chce ... :-(( IP: *.upc-g.chello.nl
Gość: Asia 25.12.2003 09:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Moze poprostu tak Ci serniki wychodza. Mi opadl, a jakze, ale nieduzo. Gorzej
z moim makowcem, ale to dluga historia :)
Moja znajoma wziela ode mnie przepis na sernik bo tez mowila ze jej mocno
opadaja, a moj przepis sie sporo roznil od jej przepisu. Zrobila, no i
niestety, tez nie byl taki jak moj.
Nie przejmuj sie, na pewno inne rzeczy wychodza Ci swietnie :) Jak ja bym
miala plakac nad kazda rzecza co mi nie wyszla na te swieta (pierwszy raz
robilam wszystko sama na wigilie i to dla proszonych gosci co nigdy naszej
wigilijnej tradycji nie widzieli), to bym cale sweieta przeplakala :)
Takze glowa do gory i swietuj spokojnie :)

Pozdrawiam,
Asia

• Re: Serniki - płakać mi sie chce ... :-((
wedrowiec2 25.12.2003 10:29 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Nie martw się - moje biszkopty zawsze mają grubość naleśnika (w porywach
omletu), nawet jeśli piekę je pod okiem właścicielki sprawdzonego przepisu:) W
tym roku wprawdzie sernik jest ok, ale piernik, jakkolwiek smaczny, swoim
kolorem upodobnił się do mojej karnacji - jest przerażająco blady.
Pewnie "zapatrzył się":)
Pozdrawiam

• wigilijne niewypały :) IP: *.icpnet.pl
Gość: e 25.12.2003 19:02 odpowiedz na list odpowiedz cytując

A nam nie wyszły pierogi...Najpierw zrobilismy ciasto na Mące z Oleśnicy, z
witaminami. Było gumowe, sprężynowało pod wałkiem, pierogi wyszły niesmaczne.
Nie kupujcie tej mąki!




Temat: Gazeta komentuje wyniki sondażu z rzepy!
leszek.sopot napisał:

> 1) „Należy podejrzewać”
> – czy znaczy to, że Rokita jedynie podejrzewa, czy też czegoś jest pewie
> n? Już
> na wstępie wygląda to jak początek felietonu.

Zgadza się. Tylko jeśli raport nie ma opisywać najbardziej prawdopodobnej
według śledczego wersji wydarzeń to jak go sobie wyobrażasz? Bo jeśli mamy
odrzucać wszystko do czego śledczy doszedł łącząc fakty i przypisując im według
siebie najbardziej prawdopodobne interpretacje, to w raporcie powinien się
znaleźć jedynie stenogram z taśmy, przedstawiający gragment rozmowy Michnik-
Rywin, bo musimy odrzucić wszystkie zeznania (wzajemnie się wykluczają a
dawanie wiary jednym jest już interpretacją), bilingi, nawet zapisy komputerowe
(daty systemowe można zmienić). Wszystko.

> 2) „H. Łuczywo nie ma wątpliwości” i dlatego „nie jest wiaryg
> odne zeznanie
> Jakubowskiej”
> – zeznanie przeciw zeznaniu. Jedno połączenie tel. może równie dobrze pom
> yłką,
> drugie może świadczyć o tym, ze panie wyjaśniły sobie wszystko przez telefon
> lub być może, że obrzucały się wyzwiskami bo Jakubowska nie chciała poddać
się
> naciskom Agory. A 3 telefon „z numerem telefonu P. Pacewicza, który organ
> izował
> poranne spotkanie A. Michnika z L. Rywinem”. Czy to dalej jest tylko
> podejrzenie, czy też stwierdzenie faktu: „który organizował”?

Pacewicza wstawił do bilingów prokurator. Zgadzam się, wszystko to są opinie
Rokity, przecież równie dobrze zamiast dać wiarę Łuczywo mógłby uwierzyć
Jakubowskiej, więc raport powinien mieć niezliczoną liczbę wariantów, "możliwe,
że kłamie Jakubowska, wtedy..., natomiast jeśli kłamie Łuczywo to być
może...ale ponieważ nie wiadomo, która kłamie to ta kwestia jest nie do
rozstrzygnięcia". Zarzucasz Rokicie, że uwierzył Łuczywo i przez to
zakwestionował słowa Jakubowskiej? Jesli chodzi o telefony, to oczywiście, w
pierwszym Jakubowska mogła mówić Łuczywo o tym, że właśnie do Domów Centrum
rzucili garsonki, drugie połączenie mogło się wziąć z tego, że usiadła na
komórce i się redial włączył, a trzecie to telefon w którym jej to tłumaczyła i
razem się śmiały. A może to rzeczywiście była pomyłka bo chciała pizzę zamówić
i jej się palec na klawiaturze omsknął. Wszystko to są wersje teoretycznie
możliwe w związku z tym z całego raportu należy wyrzucić wszystkie wnioski
wyciągane na podstawie bilingów (ku uciesze Kwiatkowskiego, Czarzastego,
Jakubowskiej i Rywina) bo przyjmujemy, że każde połączenie mogło być pomyłką
lub rozmową o przepisie na sernik wiedeński.

> „Połączenia te miały zapewne miejsce po tym,

> „Połączenia te miały zapewne miejsce”
> – dlaczego tryb przypuszczający? Czyli tych połączeń mogło nie być?

"Zapewne" moim zdaniem nie odnosi się tu do samego faktu połączenia tylko do
następstwa czasowego.

, ale
> dalej
> stwierdza, że:
> „Należy zatem logicznie podejrzewać”
> – czyli: być może dzwoniono lub nie dzwoniono i być może można podejrzewa
> ć. Ale
> dlaczego logicznie?

Tak jak pisałam, uważam, że tryb przypuszczający nie dotyczył faktu połączenia
tylko tego czy odbyło się przed czy po czymś. Czy gdyby Rokita wyrzucił z tego
zdania "logicznie" to jego podejrzenia dalej wydawałyby Ci się nieuprawnione?
Bo wydaje mi się, że strasznie go łapiesz za słówka. Ale rozumiem, że skoro
kwestionujesz jego rozumowanie to dlatego, że masz jakieś alternatywne, swoje
własne, które wiąże i interpretuje te fakty w zupełnie inny sposób.

> – czy nie można dopuścić interpretacji, że to Dąbrowski zażądał od Jakubo
> wskiej
> by ta przyniosła mu zapisy antykoncentracyjne (zeznał przecież, że to właśnie
> on przekonał Jakubowską do zmiany procentów progów antykoncentracyjnych) bo
> chciał zobaczyć, jak w końcu jego postulaty zostały zapisane i jak na to
> zareaguje Agora?

O ile pamiętam Dąbrowski chciał rozmawiać o tantiemach bo to go najbardziej
interesowało. Oczywiście można przyjąć, że Jakubowska niosła autopoprawkę dla
Dąbrowskiego i przez jakieś okropne roztargnienie dała przypadkowo spotkanej
Helenie Łuczywo jedyną kopię jaką miała dla swojego szefa.

Oczekiwałam, że śledczy przedstawią swoją "rekonstrukcję zdarzeń" a my na
podstawie ich wewnętrznej spójności wybierzemy tę która nam najbardziej
odpowiada. Ja zakładam, że śledczy nie ma obowiązku wszystkich teoretycznie
możliwych wersji uważać za jednakowo prawdopodobne.



Temat: Tłuszczowe wypieki na Wielkanoc
ja już zrobiłam(moja mama prawie wszytsko mrozi i przed świętami jest spokój :P)
i mogę od razu skopoiowac tu przepisy, zeby były w jednym miejscu dla
zainteresowanych:

SERNIK Z FORUM ZUZLA WG PRZEPISU SD_SILVER:

2 opakowania po 500 g naturalnego serka Delfiko 24% tłuszczu
8 jajek
3/4 szklanki fruktozy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat np. pomarańczowy lub waniliowy
15 dag margaryny Kasia

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopnii.
Margaryne rozpuścić.
Zółtka ubijamy na puszysta mase z fruktoza,
dodajemy po łyżce serka cały czas mieszając.
Gdy masa jest jednolita dodajemy tłuszcz, proszek i aromat.
Ubiajamy sztywną pianę z białek, delikatnie mieszamy z serem.
Przekałdamy do duzej wysmarowanej olejem tortownicy.
Wkładamy do piekarnika, po 5 min zmniejszamy temperature do 180 stopnii.
Pieczemy godzine, jeżli wierzch sie za mocno przypieka nalezy przykryć sernik
folią aluminiową.
Po wyjecia z piekarnika odkrawamy nozem ciasto od boków tortownicy.

PASCHA Z FORUM ZUZLA WG PRZEPISU PIPISTRELLO:

Pascha z poziomkami (może być z truskawkami albo malinami) by pipistrello
2 litry mleka
2 szklanki śmietany (raczej gęstej)
6 jajek (4 żółtka i dwa całe)
aromat waniliowy lub wanilia w lasce
około 1/2 kostki masła(prawdziwego!)
fruktoza do smaku
poziomki (najlepiej leśne) -oczywiście nei znalazłam poziomek, więc dodałam
wiśnie z mrożonki hortexu i smakuje to wyśmienicie :D

Rozmieszać jajka i żóltka ze śmietaną.
Mleko zagotować i wlać do niego mieszankę jajeczną.
Gotować parę minut, aż wytrąci się serek.
Odcedzić na durszlaku wyłożonym ściereczką.
Rozetrzeć masło w donicy, dodawać po trochu ostudzonego serka, następnie dodać
do smaku fruktozy.
Wsypać poziomki, lub inne owoce wedle uznania.
Wyłożyć masę do miski, odstawić do lodówki do zastudzenia na parę godzin.
Można też zastudzić w indywidualnych salaterkach, będzie bardziej elegancko.

CIASTO CZEKOLADOWE Z TEGO FORUM WG PRZEPISU SIMONKAPL:

Skladniki:
310 g czekolady gorzkiej min.70% kakao
10 jajek (oddzielic zoltko od bialka)
185 g tej samej czekolady na polewe
ja dodałam jeszcze fruktozy (wg uznania) i aromat arakowy

1.Przygotowac blaszke 20 cm (ja robilam w blaszce od keksa), wylozyc ja
papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzac w temperaturze 250 st.

2.Roztopic kawalki czekolady wkladajac miseczke do wrzacej wody, mieszac.Ubic
piane z bialek.

3.Po stopieniu czekolady wymieszac ja z zoltkami , dodac kilka lyzek piany i
wymieszac, a potem stopniowo reszte piany az do uzyskania musu.

4.Wlac ciasto na blaszke i wlozyc do piekarnika na rowno 8 min.

5.Wystudzic ciasto 30 min i wlozyc do lodowki na 12 godz.

6.Wylozyc ciasto na talerz, stopic reszte czekolady i poalc nia ciasto, wlozyc
na 5 min do lodowki.

komentarz:
Pascha wyszła przepyszna,
sernika nie próbowałam (mój piekarnik jest do niczego, wiec pieke u mamy, a
sernik zostawiłam u niej w piecu do ostygnięcia), ale moja mama próbowąła i
mówi, że smaczny,
ciasto czekoladowe oczywiście przepyszne (bycmoze potem zrobię jeszcze do niego
bitą śmietanę z fruktozą)

pascha i sernik są blizsze II fazie niż I, a faza ciasta czekoladowego zalezy od
fruktozy. Ja zakładam,ze dużo lepiej jeść w święta I/II fazę niz normalne
jedzenie, skoro ta II faza jest i tak pyszna :D




Temat: Ciasto super light! przepis
Ciasto super light! przepis
Dziś rano w czasie jazdy samochodem wymyśliłam ciasto dla odchudzaczek. NAzwy
nie wymyśliłam, może jakiś konkursik urządzimy? Czekam na propozycje, a
dziewczyny, które mają godzinę wolnego czasu zapraszam do wyprobowania.

Składniki:
2 jogurty 0% tłuszczu owocowe (ja dałam poziomkowe) razem 800 ml (504 kalorie)
Paczka biszkoptów długich firmy SAN (zużyłam 16) - jeden ma 23,2 kalorii -
razem 371,2 kal.
jedna lub dwie galaretki owocowe (jedna to dla wersji super light:)) - jedna
ma 227 kalorii (dwie 454)
3 łyżeczki żelatyny (w jednej łyżeczce 34 kal.) - 102 kalorie
duża garść czerwonych porzeczek (ok. 35 kal w 10 dkg) - mogą być inne owoce

Do tego potrzebujemy formę babkową, ale bez tzw. kominka - czyli taką, co
ma "falowane" boki.

Wykonanie:W jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę (kolor dowolny) i po
wymieszaniu wylewamy do płaskiego naczynia (żeby szybciej zastygła, ja wlałam
do żaroodpornego pojemnika). Galaretkę po wystygnięciu wstawiamy do lodówki i
niech sobie tam siedzi. W tym czasie boki formy wykładamy
biszkoptami. "Wykładamy" to za wiele powiedziane - te biszkopty trzeba
oprzec - troche zjeżdżają, ale jak się wleje trochę masy potem, to bez
problemu nimi da się "Sterować". W tzw. "międzyczasie" trzeba przygotować
drugą galaretkę - w normalnej ilośći wody"
Rozrabiamy żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Wody bierzemy trochę mniej.
Przygotowanie żelatyny trwa ok. 25 minut. Jak już drugi raz ją pomieszamy, do
sporej miski wlewamy jogurty i dodajemy żelatynę (najbezpieczniej przez
sitko - wtedy nie ma żadnych kluch). Mieszamy to mikserem - u mnie dość
szybko to tężało, ale dałam ciut za dużo żelatyny. Teraz tą galaretką z
lodówki (w płaskim naczyniu) wyciągamy i widelcem czy co tam mamy pod ręką
lub nogą (kapeć wybitnie się nie nadaje) musimy ją "powiórkować" lub po
prostu pokroić w dowolny kształt, dodać do jogurtu i wlać masę partiami do
formy (partiami, bo wtedy łatwo przesuwać biszkopty - czyli wlewamy parę
łyżek i ustawiamy biszkopty jak chcemy, potem resztę można całą). Wsadzamy
formę do lodówy i zajmujemy się owocami. Czyli myjemy, suszymy na ręczniku
papierowym (jak będą mokre, to ta druga galaretka będzie miała kłopoty z
zastygnięciem). Owoce ukladamy na zastygniętym jogurcie i potem polewamy
tężejącą galaretką.

Ta galaretka jest konieczna, ta w środku jogurtu nie. Bez niej właśnie nasze
ciasto "light" robi się super-light. Moje ciasto (dwie galaretki i porzeczki)
miało 1460 kalorii. Porcji wyszło 16. Łatwo policzyć, że jeden kawałek ma
poniżej 100 kalorii. Przyznam się, że zjadłąm dwa kawałki w ramach obiadu.
Obżarłam się (te kawałki są dość spore). Moje dziecko też chwaliło (tylko
krzywiło się na porzeczki - to dość kwaśne owoce). Można tez to robić bez
owoców i bez biszkoptów - tylko do jogurtu dać żelatynę i ubić i zasudzić.
Ale nie oszukujmy się - wtedy to w ogóle nie będzie podobne do ciasta!
Ewentualnie może udawać sernik na zimno :) A kalorii za to w jednym
kawałku ... już liczę... 37,5.

Życzę smacznego!
M(niam)onika



Temat: posrednia agresja wobec kobiet
Metalu już nie słucham, myślałem że odszedł bezpowrotnie, a tu proszę, we
wczorajszym Polsatowskim "Idolu" pojawił się długowłosy headbangujący
młodzieniec w koszulce IRON MAIDEN. Skąd on ją wytrzasnął - pojęcia nie mam.
Ale dość o tym.

W tym miejscu chciałbym przeprosić wszystkich forumowiczów urażonych moim tutaj
głupiomądrzeniem się. Jestem młodym, jako tako wykształconym bezrobotnym,
marnującym się w na szczęście własnym mieszkaniu przed ekranem komputera. Moje
beznadziejnie długie i nudne jak flaki z olejem wywody na forum "Feminizm"
stanowią istotny element mojego sposobu życia (proszę nie mylić ze stylem
życia). Dzięki tym skromnym, acz niezwykle dla mnie cennym "touche", "punkt dla
Ciebie" i "Pozdrawiam" z Waszej strony wiem jeszcze, że jakiś pozarodzinny ogół
jeszcze reaguje na moje działania (czytaj tu: wypowiedzi). Nie chcę się tutaj
usprawiedliwiać i nie mam zamiaru być przez Was traktowany jakoś specjalnie,
proszę Was tylko o odrobinę cierpliwości i trzymanie się przy lekturze moich
wypocin starej łacińskiej maksymy "sine ira et studio".

No to teraz sernik. O ile się nie mylę przepis na białego tygrysa z morelami
zamieszczony został w wątku "Komplementowanie dam". Lecz jest to, ze względu na
morele, dość drogi wypiek, dlatego proponuję coś tańszego lecz równie
wykwintnego, czyli sernik mocca z grzuszkami lubo brzoskwiniami.

Potrzebne będą:

275 g masła
200 g cukru (szklanka)
4 jaja
250 g mąki
500 g twarogu
puszka gruszek lub brzoskwiń w syropie (mogą być świeże, lecz dość miękkie)
łyżeczka cukru pudru
2 torebki cappuchino waniliowego
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Objętościowo wyjdzie z tego średnia, a nawet mała tortownica, dlatego można
podwoić ilość składników i upiec sernik w dużej prostokątnej blaszce.

150 g masła (3/4 standardowej polskiej kostki) stopić w rondelku, wsypać doń
cappuchino wymieszać i przestudzić. Już sam zapachowy melanż stopionego masła i
cappuchino w proszku przyprawia o kulinarne uniesienia. Mąkę zmieszać z kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać jajo, 100 g cukru, szczyptę
soli, stopione z kapucynką masło i zagnieść z tego ciasto, uformować w kulę i
włożyć na 20 minut do zamrażalnika, aby skruszało.

Twaróg zemleć (o ile nie został już zmielony). Resztę masła utrzeć z resztą
cukru oraz cukrem pudrem i stopniowo wcierać do masy twaróg i żółtka (3). Można
oczywiście utrzeć wszystko na raz, ale stopniując łatwiej się uciera - chyba że
ktoś ma robota kuchennego. Na koniec wymieszać z pianą z 3 białek.

Wyjąć ciasto z lodówy i zetrzeć (tarką) 2/3 jego części na dno przygotowanej
tortownicy (blaszki). Wyłożyć masę, położyć na to odsączone połówki
gruszek/brzoskwiń, zasypać resztą startego ciasta i włożyć na ok. 70' do
piekarnika rozgrzanego do 175 st. C.

Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu jest tak wilgotne, że nie trzeba go niczym
popijać.

Szalony kucharz,

Mizogin

PS. Może mi się tylko wydaje, drogi Książe, ale jeden i dwa nie są liczbami
pierwszymi. No, jeden na pewno, za dwa głowy nie dam...



Temat: jakie ciasto najbardziej lubicie?
Gość portalu: puchatek napisał(a):

> no własnie jakie,
> ja szarlotkę,
> ale już mi się trochę znudziła,
> zrobiłąbym coś innego, ale co?
> pozdr

Podsyłam Ci moje ulubione przepisy. Szybkie, pyszne (nawet sernik, choć wydaje
się skomplikowany).

Ciasto na maślance:
1 szklanka cukru, 3 1/3 szklanki mąki tortowej, 1 1/4 szklanki maślanki, 3/4
szklanki oliwy, 3 jajka, cukier waniliowy, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wlać po kolei do miski. Dobrze wymieszać (ja to robię
mikserem). Wyłożyć na blaszkę i upiec. Można do niego zrobić kruszonkę i
wysypać na wierzch, albo położyć dowolne owoce. Ciasto mimo że jest na proszku
to wygląda i smakuje jak drożdżówka.

Ciasto z budyniem i jabłkami:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 żółtka i 1 jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Z wymienionych składników zrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z
nich wyłożyć na blaszkę. Na ciasto poukładać jabłka obrane i pokrojone w
ósemki - dosyć dokładnie, jedno przy drugim (około 1 kg).
Potem musisz ugotować budyń z 1 litra mleka i 3 budyni waniliowych lub
śmietankowych. Ugotowany gorący budyń wylewasz na jabłka, ładnie wyrównujesz i
na to kładziesz rozwałkowaną drugą część ciasta. Wkładasz do piekarnika i
pieczesz do lekkiego zrumienienia. Jak ci się porwie przy przekładaniu to się
nie przejmuj, dziury połataj - cukier puder na wierzchu wszystko pozakrywa.
Uwaga jest jedna - ciasto to można jeść i kroić dopiero jak dobrze ostygnie -
budyń musi się ściąć.

A teraz sernik ::::
Ciasto: 2 szklanki mąki, jedno żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg
margaryny, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Z tych składników zagniatasz ciasto i wykładasz je na blachę (wysmarowana
tłuszczem). Ja zawsze tego ciasta robię więcej i zamrażam sobie porcje. Mniej
roboty potem.

Masa serowa:
Kilogram sera (musi być taki kupowany w marketach - trzykrotnie mielony, albo
śmietankowy w kostkach - nie wiem dlaczego ale z innego jest niedobry),
szklanka cukru, pół szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe albo
śmietankowe, 2 jajka, 4 żółtka, aromat waniliowy albo śmietankowy.
Jajka i żółtka ubijasz z cukrem, potem dodajesz olej, ser, budynie, aromat a na
koniec mleko - i tu już musisz delikatnie mieszać bo masa jest bardzo rzadka i
pryskać może po ścianach. Gotową masę wylewasz na ciasto i wstawiasz do
piekarnika na 40 minut!!

Piana:
4 białka, 3/4 szklanki cukru, około 15 dkg wiórków kokosowych.
Ubijasz białka, dodajesz cukier i do tej masy bezowej na koniec wiórki
kokosowe.
Po 40 minutach wyjmujesz ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarowujesz masę
wiórkową i wstawiasz do piekarnika jeszcze na 20 minut. Najlepiej na wyższą
półkę, żeby się ładnie zrumieniły. Przepyszny jest !!!!




Temat: Poszukuję przepisu na pyszne, sprawdzone ciasto
Podam Ci moje sprawdzone przepisy na przepyszne ciasta - na takie mniej
pracochłonne - i serniczek, który jest przepyszny i tylko wygląda na trudny do
zrobienia. Ale jak robisz szarlotkę królewską to i z nim sobie poradzisz bez
problemu.

Ciasto na maślance:
1 szklanka cukru, 3 1/3 szklanki mąki tortowej, 1 1/4 szklanki maślanki, 3/4
szklanki oliwy, 3 jajka, cukier waniliowy, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wlać po kolei do miski. Dobrze wymieszać (ja to robię
mikserem). Wyłożyć na blaszkę i upiec. Można do niego zrobić kruszonkę i
wysypać na wierzch, albo położyć dowolne owoce. Ciasto mimo że jest na proszku
to wygląda i smakuje jak drożdżówka.

Ciasto z budyniem i jabłkami:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 żółtka i 1 jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Z wymienionych składników zrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z
nich wyłożyć na blaszkę. Na ciasto poukładać jabłka obrane i pokrojone w
ósemki - dosyć dokładnie, jedno przy drugim (około 1 kg).
Potem musisz ugotować budyń z 1 litra mleka i 3 budyni waniliowych lub
śmietankowych. Ugotowany gorący budyń wylewasz na jabłka, ładnie wyrównujesz i
na to kładziesz rozwałkowaną drugą część ciasta. Wkładasz do piekarnika i
pieczesz do lekkiego zrumienienia. Jak ci się porwie przy przekładaniu to się
nie przejmuj, dziury połataj - cukier puder na wierzchu wszystko pozakrywa.
Uwaga jest jedna - ciasto to można jeść i kroić dopiero jak dobrze ostygnie -
budyń musi się ściąć.

A teraz sernik ::::
Ciasto: 2 szklanki mąki, jedno żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg
margaryny, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Z tych składników zagniatasz ciasto i wykładasz je na blachę (wysmarowana
tłuszczem). Ja zawsze tego ciasta robię więcej i zamrażam sobie porcje. Mniej
roboty potem.

Masa serowa:
Kilogram sera (musi być taki kupowany w marketach - trzykrotnie mielony, albo
śmietankowy w kostkach - nie wiem dlaczego ale z innego jest niedobry),
szklanka cukru, pół szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe albo
śmietankowe, 2 jajka, 4 żółtka, aromat waniliowy albo śmietankowy.
Jajka i żółtka ubijasz z cukrem, potem dodajesz olej, ser, budynie, aromat a na
koniec mleko - i tu już musisz delikatnie mieszać bo masa jest bardzo rzadka i
pryskać może po ścianach. Gotową masę wylewasz na ciasto i wstawiasz do
piekarnika na 40 minut!!

Piana:
4 białka, 3/4 szklanki cukru, około 15 dkg wiórków kokosowych.
Ubijasz białka, dodajesz cukier i do tej masy bezowej na koniec wiórki
kokosowe.
Po 40 minutach wyjmujesz ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarowujesz masę
wiórkową i wstawiasz do piekarnika jeszcze na 20 minut. Najlepiej na wyższą
półkę, żeby się ładnie zrumieniły. Przepyszny jest !!!!



Strona 2 z 2 • Zostało znalezionych 226 postów • 1, 2
Powered by WordPress